Напевно найбільш часте питання теплих днів – чому наші сонцезахисні козирки на коляску не бувають світлих пастельних кольорів. Бо як це – влітку дитину під темний козирок? Він же синтетичний - паритиме, нагріватиме повітря під собою і взагалі.

Щоб уникнути постійного повторення, ми вирішили пояснити всі питання одразу і розкласти їх по поличкам.

Чи парить козирок?

Ні. Парниковий ефект можливий лише коли об’єкт закритий з усіх сторін і до нього відсутній доступ свіжого повітря.

Під ним не жарко?

Не жаркіше, ніж над ним. Тканина козирка має низьку теплопровідність і за відсутності контакту зі шкірою, майже не віддає отримане тепло.

Дуже важливо вкотре нагадати! До дитини у колясці має бути забезпечено постійний доступ свіжого повітря! Небезпечно повністю закривати малят – це може призвести до задухи навіть за невисоких температур!

Чому козирок чорний чи яскравих кольорів?

Відомо, що крім беззаперечної користі, сонячні промені несуть у собі багато неприємних загроз. У 1996 році австралійські науковці ввели у обіг термін Фактор Захисту від Ультрафіолету (Ultraviolet Protection Factor або "UPF"), який визначає кількість УФ випромінювання, яке проходить крізь тканину, падаючи на її поверхню. Наприклад, крізь тканину з UPF50 проходить один із п’ятдесяти променів, UPF40 – один з сорока.

UPF Рейтинг Категорія захисту % Заблокованих променей
UPF 15 – 24 Гарний 93.3 – 95.9
UPF 25 – 39 Дуже гарний 96.0 – 97.4
UPF 40 – 50+ Чудовий 97.5 – 98+

Тканини можуть бути зроблені з багатьох типів волокон, включаючи бавовну, вовну і нейлон. Більшість натуральних волокон поглинають УФ-випромінювання, замість відображати його. Синтетичні волокна, такі як поліефірні, лайкра, нейлон і акрил, мають більш високий рівень захисту, ніж вибілена бавовна. Блискучі або глянцеві напівсинтетичні тканини, такі як віскоза, відображають більше УФ, ніж матові.

Крім цього, існує цілий ряд факторів, що впливають на рівень ультрафіолетового захисту, який забезпечує тканина.

У порядку значимості це:

• плетіння (чим щільніше, тим краще). Еластичні нитки, наприклад, стягують волокна разом щільніше, зменшуючи проміжки між плетінням.

• колір (чим темніше чи яскравіще, тим краще). Багато барвників поглинають УФ, що дозволяє зменшити його шкідливий вплив. Більш темні та яскраві кольори мають тенденцію поглинати у рази більше УФ, ніж світлі і пастельні.

• вага (чим важче, тим краще). Легкі тканини, як от парео чи тонка хустка майже не становлять перешкоди УФ випромінюванню. Батьки доволі часто пов’язують тонкі хустки на коляску для захисту дитини від сонця, але тінь, яку вони створюють, практично не захищає від ультрафіолету.

• розтягування (чим менше, тим краще). Якщо річ після багаточисельного прання розтягується, то починає пропускати більше УФ променів.

Зважаючи на вищенаведені факти, синтетична тканина чорного чи насичених яскравих кольорів щільного плетіння з UPF рейтингом 50, яку ми використовуємо для виробництва сонцезахисних козирків, забезпечує найкращий захист малюків.